Zavetnici na otvaranju festivala / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Jahjaga ne dolazi u Beograd jer joj nije obezbeđena pratnja

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga odbila je juče da dođe u Beograd i prisustvuje festivalu “Miredita, dobar dan”, pošto joj vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje.

Ovo su saznanja agencije “Beta” iz diplomatskih izvora, a Jahjaga je juče trebalo da u Centru za kulturnu dekontaminaciju prisustvuje predstavljanju knjige “Želim da me čuju – Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu”. Tokom svog mandata, Jahjaga je pokrenula nacionalnu kampanju za podizanje svesti društva o ženama žrtvama silovanja, zlostavljanja i mučenja tokom rata.

A sinoć su se nepoznate osobe sa fantomkama i plastičnim replikama oružja pojavile ispred Doma omladine gde se održava festival i, kako je za N1 izjavila Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava, okupljenima skandirali, vređali ih i polivali vodom. U sredu uveče otvaranje festivala ometala je grupa od dvadesetak članova pokreta “Zavetnici”. Članica predsedništva pokreta Milica Đorđević izjavila je da će “Zavetnici” sprečiti Jahjagu da govori na promociji knjige i apelovala “ na vlasti Srbije da otkažu gostoprimstvo bivšoj predsednici samoproglašene države Kosovo”, dodajući da će  “Zavetnici iskoristiti sva moguća i legitimna sredstva da njeno učešće na festivalu spreče”.

Festival zajednički organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda, organizacija “Integra” iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine.