Nedim Sejdinović / Foto: FoNet, Božidar Petrović

Nove pretnje čelnicima NDNV i aktivistima NVO

Fotografije predstavnika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića, ali i nekoliko nevladinih organizacija, osvanule su juče na posterima po ulicama Novog Sada.

Natpisi na posteru su “Tamna strana Srbije”, “Kreatorki antisrpskog javnog mnjenja” i “Glavni finansijer – Rokfeler fondacija”. Osim Gruhonjića i Sejdinovića, na fotografijama su kao kreatori „antisrpskog javnog mnjenja“ i Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije, Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo, kao i Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Na posterima je i natpis „Zanimljiva simbolika u imenu produkcijske kuće na platnom spisku Rokfeler fondacije – Dart Vejder i sinovi“.

Predsednik NDNV Nedim Sejdinović kaže da mu nije sasvim jasno šta to znači, niti ko je mogući kreator ovog postera i koji bi mogli da budu motivi, ali navodi da se oseća ugroženo. „Sve je kao zabašureno u neku vrstu šaljive intonacije, ali ja to doživljavam kao poternicu. Naravno da se osećam ugroženo, nije uopšte zgodno proći ulicom“, kaže on. Nije mu jasno ni zašto su povezani sa Jelenom Milić, Natašom Kandić i Sonjom Biserko na ovom posteru, ali pretpostavlja šta bi moglo da bude. „Rekao bih da su njih tri izabrali jer su one već ozloglašene, proglašene neprijateljima srpskog naroda, pa nas povezuju sa njima da bi mene i Gruhonjića dodatno prozvali za antidržavno delovanje. Očigledno smo on i ja više na meti nego njih tri, jer je ovo više neka lokalna akcija“, navodi Sejdinović.

Iz NDNV-a navode da je ova najnovija pretnja usledila posle serije napada u kojima su sve učestalije i pretnje smrću čelnicima ovog udruženja, a koji su poslednjih meseci posebno intenzivirani i to „nakon izjava najviših zvaničnika vladajuće stranke koji su novinare NDNV-a optužili za organizaciju studentskih protesta koji su usledili nakon predsedničkih izbora“.