Džordž Soros / Foto: Fonet/ Maja Suslin

Soros: Orban stvara mafijašku državu

Američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soros optužio je premijera Mađarske Viktora Orbana da stvara “mafijašku državu” serijom koraka koji podrivaju slobode, uključujući i akademske.

Soros je juče u Briselu kritikovao novi mađarski zakon o obrazovanju koji preti opstanku Centralnoevropskog univerziteta, koji je on osnovao u Budimpešti 1991, sa namerom da pomogne  jačanju demokratije u centralnoj i istočnoj Evropi. Orban tvrdi da štiti Mađarsku od stranih uticaja, međutim kritičari mađarskog premijera tumače poslednje poteze protiv univerziteta kao najnoviji napad na demokratiju jednog vođe koji otvoreno kaže da gradi “neliberalnu državu”. Soros je rekao da je sudbina tog univerziteta i drugih organizacija koje podržava dovedena u pitanje, ali je izrazio nadu da će akademska sloboda prevladati.

Soros je, takođe, upozorio da bi EU mogla da se suoči sa “egzistencijalnom krizom” i da ne bi trebalo da dozvoli da je produženi razgovori o Bregzitu ometaju u sprovođenju važnih reformi. On je rekao da će razlaz sa Velikom Britanijom odvući pažnju Unije od sopstvene egzistencijalne krize, jer će pregovori najverovatnije umesto predviđene dve, trajati pet godina.