Policijski kordon kod Doma sindikata / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Osude napada na novinare

Novinarska udruženja, opozicione stranke i Slavko Ćuruvija fondacija osudili su jučerašnje napade na novinare koji su izveštavali sa ulica Beograda tokom inauguracije predsednika Vučića.

Kako se ističe, verbalnim i fizičkim napadima  bili su izloženi novinari i novinarke “Danasa”, “Insajdera”, Radio Beograda i portala “Vajs” i “Espreso”. Redakcija “Danasa” najavila je da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora skupa podrške Vučiću, ukoliko MUP u što kraćem roku ne procesuira osobe koje su ispred Doma Narodne skupštine napale njihovu novinarku Lidiju Valtner. Oni navode da redakcija poseduje snimke osoba koje su učestvovale u incidentu i spremni su da ih odmah ustupe nadležnim organima. NUNS posebno protestuje zbog neadekvatnog ponašanja policije “koja ne samo da nije obezbedila uslove za nesmetan rad novinarskih ekipa već su njeni pripadnici i sami učestvovali u sprečavanju novinara da izveštavaju o događaju od najvišeg javnog interesa”.  Slavko Ćuruvija fondacija ističe da je u pitanju najveći broj napada na novinare zabeležen u jednom danu u Srbiji poslednjih godina. “Prema svedočenju novinara ‘Insajdera’ i ‘Vajsa’, napadači su na upozorenje novinara da će zvati policiju, odgovorili sa ‘Policija vam ne može pomoći’. I zaista, policija ne samo da nije reagovala, nego je nakon incidenta legitimisala novinare, a ne napadače. Prema tvrdnjama novinara, policija je ostala po strani i prilikom drugih napada”, navodi se u saopštenju.

MUP Srbije odbacio je kao “tendenciozne, zlonamerne i neistinite” navode da policija nije preduzela odgovarajuće mere, kao i da je napala jednu novinarku.