Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije

Dosadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stupio je juče na dužnost predsednika Srbije polaganjem zakletve u republičkom parlamentu.

On je, po stupanju na dužnost, izjavio: “Nemam sumnju oko toga šta mi je činiti za Srbiju i budućnost, moram da dam bukvalno sve i neću da za to dobijem bukvalno ništa. Osim suda koji će za to šta sam radio da ostane u istoriji. Istorija ne predviđa sankcije, ali je za mene taj sud jednak onom strašnom i konačnom”. Njega je na Andrićevom vencu dočekao dosadašnji predsednik Tomislav Nikolić, koji mu je predao državne simbole – pečat predsednika Republike i zastavu, čime je obavljena primopredaja dužnosti.

Inače pre početka inauguracije Vučićeve pristalice i njegovi protivnici sukobili su se u podzemnom tunelu na Terazijama, pošto su obe grupe krenule ka Skupštini Srbije. U tunelu se u trenutku sukoba nalazio i predsednik Nove stranke Zoran Živković. A kasnije, SNS je saopštila da su na više mesta u Beogradu napadnute njene pristalice. Kako je istaknuto, “kontramitingaši, okupljeni oko apsolutnih gubitnika na proteklim izborima, danas su fizički napadali simpatizere SNS-a na više lokacija, a u blizini Brankovog mosta i u podzemnom prolazu kod Terazijske česme”. “SNS saopštava da su Jankovićevi, Šutanovčevi, Živkovićevi, Radulovićevi, Jeremićevi i Obradovićevi kontramitingaši i siledžije, u dirigovanim akcijama, napali danas, na više mesta u Beogradu, pristalice SNS koje su dolazile iz različitih pravaca na jedini uredno prijavljen skup ispred Skupštine Srbije”, navedeno je u saopštenju.