Slobodan Arežina / Foto: Istinomer

Sud vratio Arežinu na mesto direktora programa RTV

Osnovni sud u Novom Sadu poništio je odluku Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine o smeni direktora programa Slobodana Arežine.

Prema pisanju “Cenzolovke”, RTV je naloženo da Arežinu vrati na funkciju s koje je smenjen 4. maja prošle godine. Nepravosnažnom presudom koju je 25. aprila donela sudija Gordana Glavaški, u koju je Cenzolovka imala uvid, poništava se aneks ugovora o radu kojim je Arežina nakon smene premešten na novo radno mesto u okviru RTV. Sud smatra da odluka Upravnog odbora o razrešenju direktora programa „sadrži niz nedostataka formalne prirode koji je čini nezakonitim“.

Inače, Arežina je prošle godine tužio RTV, smatrajući upravo da je odluka o njegovom smeni nezakonita. On je nakon smene za Istinomer izjavio da su RTV “po staljinističkom modelu ukrali političari i ljudi koji imaju uticaj na tu televiziju”. Arežina je za “Insajder” kazao da ova presuda ne znači da se istog trenutka vraća na mesto direktora, već postoji žalbeni postupak koji će, smatra, trajati između šest meseci ili godinu dana, pa će viša sudska instanca odlučivati o konačnom ishodu. „Moj lični utisak je da ova presuda predstavlja izvesnu satisfakciju za sve mlade talentovane novinare koji su u proteklom periodu brutalno posmenjivani i oterani sa RTV koji su na vrhuncu novinarske karijere“, rekao je Arežina.

Inače, promene u RTV počele su nakon smene pokrajinske vlasti u aprilu prošle godine. Smenjeno je 14 urednika i zaposlenih koji su bili zaduženi za informativni program u RTV-u. Otpušteni novinari uz podršku građana počeli su krajem maja prošle godine proteste pod nazivom „Podrži RTV“.