Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Nema političke volje za unapređenje transparentnosti

“Transparentnost Srbije” (TS) saopštila je juče da je istraživanje 15 gradova i opština Srbije pokazalo da i dalje nedostaje politička volja za dalje unapređenje transparentnosti, iako postoji određeni napredak u pogledu transparentnosti rada gradova i opština.

Prema Indeksu transparentnosti lokalne samouprave (LTI) najbolju ocenu je dobio grad Pančevo (67), a potom slede Raška (62), Vranje (62), Leskovac (61), Kraljevo (57), Paraćin (56), Novi Sad (48), Niš (48), Tutin (47),  Bujanovac (47), Kragujevac (43), Novi Pazar (39), Beograd (34), Jagodina (26) i Preševo (11). Saradnik “Transparentnosti” Zlatko Minić istakao je da je ovogodišne istraživanje, rađeno na uzorku od 15 lokalnih samouprava, pokazalo da je više gradova i opština napredovalo u odnosu na istraživanje sprovedeno 2015, kojim je bilo obuhvaćeno 145 gradova i opština, a da je Preševo nazadovalo zbog promene vlasti. Posmatrano po kategorijama, kako je rekao, najbolje su ocene po pitanju transparentnosti podataka o javnim nabavkama, dok je stanje najlošije po pitanju javnih preduzeća i ustanova. Dodao je da je posebno ocenjivana dostupnost podataka u “Službenom listu”. Minić je naveo da Beograd ima nizak indeks transparentnosti, jer je sajt grada napravljen prvenstveno da posetioci pročitaju nešto o dešavanjima u gradu, a na njemu se može naći mali broj dokumenata.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić kazao je da ta organizacija preporučuje redovno organizovanje javne rasprave o budžetu u kojoj će učestvovati građani, a ne samo korisnici budžeta, kao i otvaranje posebne stranice posvećene javnim nabavkama.