Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov / Foto: FoNet, Dragan Antonić

Poslanik DPS deportovan iz Moskve u Crnu Goru

Poslanik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković zadržan je na moskovskom aerodromu “Domodedovo”, a zatim je deportovan u Crnu Goru.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Vukoviću zabranjen ulazak u Rusiju kao odgovor na sankcije EU protiv Moskve kojima se Crna Gora priključila. “Nije tajna da se Crna Gora od samog početka priključila sankcijama EU, uključujući i personalne. Uvek smo govorili da ostavljamo pravo da preduzimamo recipročne mere, kako je to prihvaćeno u evropskoj praksi”, istakla je Zaharova. Ona je dodala da će Crnoj Gori biti dato odgovarajuće razjašnjenje. A crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protestnu notu ruskom ambasadoru u Podgorici Sergeju Gricaju.

Sam Vuković je po povratku u Crnu Goru kazao da su mu ruske vlasti “odredile zadržavanje i deportaciju, jer je navodno na spisku osoba iz Crne Gore koje nisu dobrodošle u Rusiju”. On je, inače, preko Moskve putovao u Minsk gde je trebalo da učestvuje na parlamentarnom skupu Centralno-evropske inicijative. Prema izvorima podgoričkih medija, Vukovićevo zdravlje je loše i on je na aerodromu boravio u “nehumanim uslovima, bez vode i toaleta”.