Foto: Gage Skidmore / https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/

G7: Još uvek bez dogovora o klimi

Lideri sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) nisu uspeli da se dogovore o smanjivanju emisije gasova staklene bašte, pošto američki predsednik Donald Tramp još uvek nije doneo odluku o tome da li će SAD poštovati Pariski sporazum, javila je agencija „Beta“.

SAD je jedina zemlja iz grupe G7 koja se nije izjasnila o nastavku poštovanja Pariskog sporazuma o globalnom otopljavanju, koji je usvojen u decembru 2015, a počeo da se primenjuje u novembru 2016. godine.

Pariski sporazum ima za cilj da globalne temperature do 2100. godine ne porastu za više od dva stepena Celzijusa.

Tramp je izjavio da će tokom nedelje doneti konačnu odluku o ostanku SAD unutar Pariskog sporazuma. Inače, američki predsednik je poznat i po tome što je još 2012. na Tviteru napisao da su „koncept globalnog zagrevanja stvorili Kinezi, kako bi američke proizvođače učinili nekonkurentnima.“

Nemačka kancelarka Angela Merkel je bila veoma nezadovoljna raspletom razgovora o klimatskim promenama: „Cela diskusija o klimi je bila teška, ili, veoma nezadovoljavajuća. Imamo situaciju da šest članica, ili čak sedam, ako računamo EU, stoji naspram jedne.“, rekla je Merkel.