Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ko (ne)će biti premijer

Iako će, po najavama Maje Gojković, 30. maja početi vanredno zasedanje Skupštine, tokom kojeg će biti izabrana nova vlada i njen novi predsednik, javnost još uvek ne zna koga će odlazeći premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić odabrati za ovu funkciju.

Jedan od potencijalnih kandidata bio je bivši ministar pravde Nikola Selaković, međutim, on neće biti novi premijer jer ga je Vučić u petak odabrao da bude generalni sekretar u svom novom kabinetu predsednika.

U nedelju se oglasio ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, saopštavajući da „on sigurno neće biti mandatar za sastav nove vlade“, i istovremeno ustvrdivši da Vučić nije doneo odluku ko će to biti.

Istog dana javio se i ministar rada Aleksandar Vulin i naglasio da premijer „mora biti neko iz Srpske napredne stranke“: “Ukoliko Vučić premijersku funkciju prenese na nekog ko nije član SNS i tako preda najbitnije mesto u izvršnoj vlasti, očekujem da zbog te odluke može imati problema i u članstvu i u rukovodstvu stranke”, rekao je Vulin.

Novosti su koliko 23. maja pisale da Nikola Selaković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević imaju velike šanse da postanu predsednici vlade, pozivajući se i na Vučićevu izjavu koji je dan ranije „uključio“ njih dvojicu u premijerski „rijaliti“, opisujući ih kao „pametne i sposobne“.

Svega četiri dana kasnije, Vučić je obznanio da će mu Selaković biti generalni sekretar.

U „opticaju“ za predsednika vlade se pominju i Ana Brnabić, Dušan Vujović, ali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.