Emin Zejnulahu, muftija sremski / Foto: Screenshot N1

Muftija sremski: Klanjaćemo ispred Skupštine grada

Pošto je opština Zemun u toku noći između četvrtka i petka srušila nelegalni verski objekat u Zemun polju, muftija sremski Emin Zejnulahu izjavio je u nedelju za N1 da islamska zajednica ne odustaje od izgradnje džamije. Zejnulahu je dodao i da će, ukoliko ne dođe do dogovora sa opštinskom i gradskom vlašću, „povesti vernike da klanjaju namaz ispred Skupštine grada“.

„Ovde se više ne možemo vraćati, ali sad tražimo da nam opština izgradi na jednom ovde opštinskom placu. Samo tako može ova država da se spere. Neko ko je nametnuo ovo mojoj državi i mom gradu, ovu bruku, koja je obišla svet, taj mora za to da odgovara“, rekao je Zejnulahu.

Do rušenja je došlo iako su u četvrtak mediji pisali da je napravljen dogovor da se rušenje odloži a razgovori nastave „na višem nivou“.

I Goran Vesić i Andreja Mladenović naglasili su da je rušenje bilo u skladu sa zakonom.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je u novembru prošle godine povodom nelegalne gradnje bivšeg muftije Muamera Zukorlića u centru Novog Pazara izjavio da želi da „izbegne krvoproliće“ i „rat muslimana i pravoslavaca“, da neće da „nijedno naše dete pogine“, te da bi Zukorlić, u slučaju pokušaja rušenja, doveo 5.000 ljudi da brani objekat.