Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Poverenik drugi put novčano kaznio Agenciju za borbu protiv korupcije

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izrekao je Agenciji za borbu protiv korupcije i drugu novčanu kaznu u iznosu 180.000 dinara, zbog nepostupanja po njegovom rešenju.

Tim rešenjem naloženo je da se antikorupcijskom portalu “Pištaljka” daju dokumenti iz spisa predmeta kontrole imovine i prihoda gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Prethodno je Agencija u celosti odbila “Pištaljki” zahtev za pristup informacijama, uskraćujući pristup bilo kojoj informaciji, saopštio je poverenik. On je našao da je žalba osnovana i naložio Agenciji da “Pištaljki” da tražene informacije, s tim što je naložio da se neke, koje predstavljaju podatke o ličnosti, zaštite. Potom je Agencija obavestila poverenika da je postupila po njegovom rešenju, ali se “Pištaljka” ponovo obratila povereniku ukazujući da je Agencija rešenje opet izvršila delimično, odnosno da je “zaštitila” i informacije koje ne predstavljaju podatke o ličnosti, na primer iznose finansijskih transakcija, površinu nepokretnosti, marke automobile… Nakon što je poverenik ponovo Agenciji “stavio u izgled izricanje novčanih kazni”, Agencija je “Pištaljci” dostavila neke nove informacije, ali ni ovaj put ne sve. Agencija to “objašnjava” time da je reč o podacima koji su “strogo poverljivi” i koji su kao takvi označeni od strane drugih organa, Javnog tužilaštva i Uprave za sprečavanje pranja novca. Poverenik smatra da su ovi argumenti Agencije neprihvatljivi zbog činjenice da se u toku postupka Agencija na njih nije uopšte pozivala.

Nakon nove novčane kazne oglasila se Agencija, odbacujući navode poverenika: “Optužbe Poverenika da Agencija ‘zataškava sumnjive radnje’ su neosnovane i samo urušavaju ugled institucija”.