Skoplje / Foto: Pixabay.com

Ambasadorka Srbije pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije pozvalo je ambasadorku Srbije Dušanku Divjak-Tomić da objasni prisustvo savetnika u ambasadi i pripadnika BIA Gorana Živaljevića u parlamentu Makedonije kada su upali i demonstranti.

“Sastanak sa Divjak-Tomić još nije realizovan i zavisno od sadržine razgovora sa srpskom ambasadorkom u Makedoniji, postupićemo u saglasnosti sa Bečkom konvencijom”, rečeno je u ministarstvu. Inače, Živaljević, oficir BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju, potvrdio je da je bio 27. aprila u Sobranju, ali je kazao da je  to činio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti. Kako je javila makedonska televizija “Telma”, Živaljević je u makedonski parlament ušao s grupom demonstranata oko 20 časova, zadržao se dvadesetak minuta i slikao se u plenarnoj sali gde su tada bili poslanici VMRO DPMNE i deo demonstranata. Mandatar za sastav Vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je da s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem sinoć nije razgovarao o prisustvu pripadnika BIA u Sobranju, a premijer Vučić opravdao je prisustvo Živaljevića u Sobranju, rekavši da je “njegov posao da izveštava iz te zemlje”.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je sinoć da Živaljević “nije učestvovao u krivičnom delu, samo je izveštavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora da zna kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državni interese”.Upitan s kim je Živaljević ušao u Sobranje, Dačić je rekao: “E, da ja vama kažem sad”, a potom pročitao spisak imena ljudi iz Makedonije koji su u Srbiji organizovali proteste protiv premijera Vučića i naveo da o tome Makedoniju obaveštavaju već dve godine.