Ministar Ljajić sa učenicima na praksi / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Sloga”: Po novom zakonu srednjoškolci rade 35 sati nedeljno

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su juče da su zabrinuti zbog pojedinih odredbi iz nacrta Zakona o dualnom obrazovanju, po kojim će srednjoškolci morati da rade 35 sati nedeljno kod poslodavca i zauzvrat biti plaćeni 50 odsto od minimalne cene rada za “produktivan rad”.

“Zahtevamo da se Ministarstvo obrazovanja ne igra sa budućnošću dece u Srbiji i da odmah povuče ovakav nacrt”, navodi se u saopštenju. Naglašeno je da ukoliko se ovakav zakon donese i usvoji bez jasno definisanih normi i preciziranja šta je to “produktivan rad”, na koje se poslove odnosi i na koji obim, “bojimo se da će se Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će uvesti i ozakoniti eksploataciju dečijeg rada”.

“Ujedno, sigurni smo u potpunosti da će u ovako predloženom obliku otvoriti i trasirati put svim mogućim zloupotrebama od strane pojedinih poslodavaca, budući da puno radno vreme za zaposlenog po aktuelnom zakonu o radu iznosi 40 sati nedeljno, dok se za srednjoškolce predviđa 35, dakle, pet sati manje nedeljno ili jedan sat dnevno. Uopšte nas ne bi iznanadilo da sutra neko od poslodavaca na jednog svog zaposlenog, recimo u trgovini, građevini ili ugostiteljstvu, pod izgovorom “obrazovanja i prakse” upošljava po desetak srednjoškolaca za pola minimalca na najtežim poslovima, a škole nam se pretvore u agencije za lizing jeftine ozakonjene dečije radne snage”, napominje se u saopštenju.