Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić / Foto: FoNet, Imre Szabo

NUNS podneo krivičnu prijavu protiv članova REM

Zbog sumnje da su počinili krivično delo „nesavestan rad u službi“, Nezavisno udruženje novinara Srbije  podnelo je krivične prijave protiv članova Saveta REM.

NUNS precizira da su krivične prijave podnete protiv zamenika predsednika Saveta REM-a Gorana Petrovića i članova Saveta Miloša Rajkovića, Slobodana Veljkovića, Božidara Nikolića, Olivere Zekić, Aleksandre Janković, Gorana Pekovića, Đorđa Vozarevića i Radoja Kujovića. U prijavi NUNS  navodi da postoji osnovana sumnja da su članovi Saveta REM-a “u uračunljivom stanju očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teška povreda osnovnih ljudskih prava” zagarantovanih Ustavom, zakonima i pravilnicima.

Po navodima prijave  postupanjem članova Saveta REM-a teško su povređena prava svih građana Srbije, kandidata koji su učestvovali u izboru za predsednika Srbije, a da je naročito teško povređeno pravo i interes javnosti da bude blagovremeno, istinito i potpuno informisana o svim pitanjima od javnog značaja, jer sve informacije koje utiču na izbor predsednika Srbije predstavljaju pitanja od javnog značaja. NUNS konstatuje da je “nesavesno postupanje u vršenju službe više nego očigledno”, jer “Savet REM-a nije razmatrao ni jednu prijavu i nije doneo niti jednu odluku, pa samim tim nije izrekao niti jednu meru, za vreme trajanja predizborne kampanje tj. pre održavanja izbora za Predsednika Republike Srbije, a ni neposredno posle održavanja izbora”. Podsetimo, Istinomer je pisao da je REM pedesetak žalbi na predizborni program koje su građani uputili tretirao kao puko obaveštenje, a ne povredu ličnog interesa građana koji su se žalili na nesrazmernu zastupljenost Aleksandra Vučića u programu nacionalnog emitera.