Nela Kuburović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Izmene Ustava zbog reforme pravosuđa

Ministarstvo pravde predložiće do kraja godine izmene Ustava u oblasti pravosuđa, najavila je juče ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je na sastanku sa članovima misije Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta kazala da se to radi zbog jačanja nezavisnosti pravosuđa i nosilaca pravosudnih funkcija, što je predviđeno i Akcionim planom za Poglavlje 23. Ministarka je naglasila da će aktivno učešće u izradi predloga izmena Ustava imati eksperti Venecijanske komisije, kao i da će mišljenje te institucije biti od velikog značaja za formiranje konačnog predloga. Ona je dodala da pitanje promene najvišeg pravnog akta zahteva širi politički konsenzus, a da konačno usvajanje izmena Ustava zavisi od odluke Skupštine Srbije i građana na referendumu.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić je u aprilu 2015. izjavio da će Srbija morati da menja Ustav u naredne dve do tri godine, ali da je potrebno da se oko promena usaglasi celo društvo. ”Moraćemo da menjamo Ustav zbog pravosuđa u pristupanju EU, poglavlja 23 i 24, kao i broja poslanika i mnogih dugih stvari”, objasnio je Vučić. A u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji Vučić je izjavio da će “Ustav Srbije biti promenjen ukoliko za to bude postojao konsenzus, ali ne da bi se proširila ovlašćenja predsednika”.