Miloš Janković / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Organizacije civilnog društva: Jankovića za ombudsmana

Kuća ljudskih prava i više od 60 organizacija civilnog društva uputilo je juče  Skupštini Srbije, njenim nadležnim odborima i svim poslaničkim grupama inicijativu za izbor Miloša Jankovića na funkciju zaštitnika građana.

U saopštenju Kuće ljudskih prava navodi se da Miloš Janković, nekadašnji advokat i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ima potrebno višedecenijsko iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava, lični i profesionalni kredibilitet, kao i poznavanje svrhe i funkcionisanja institucije zaštitnika građana.”Posebno imajući u vidu da je Miloš Janković kao zamenik zaštitnika građana učestvovao u izgradnji ove institucije u ono šta je ona danas – kredibilna i nezavisna i kao takva prepoznata među građanima Srbije, ali u međunarodnim okvirima, jasno je da bi izbor Miloša Jankovića na mesto zaštitnika građana obezbedio održanje kvalitetnog rada, kao i ostvarivanje visokih očekivanja građana od ove institucije”, piše u saopštenju.

Inače, “Politika” je prenela izjavu predsednika skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Đorđa Komlenskog da je predsednica parlamenta Maja Gojković još 1. februara uputila dopis svim poslaničkim grupama da predlože kandidata za izbor novog zaštitnika građana, ali da do sada nije stigao nijedan predlog. On je istakao da u vladajućoj koaliciji još nije bilo razgovora o kandidatu za ombudsmana, ali i da imaju nekoliko ljudi u vidu koji bi mogli biti kandidovani.