Nebojša Stefanović / Foto: FoNet, Nenad Đorđević

Vlada tek za mesec dana

Iako je predsednik vlade Aleksandar Vučić izabran za predsednika države još na izborima 2. aprila, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u subotu je najavio da će Srbija dobiti novu vladu tek „u prvih 20 dana juna“.

I premda je potpuno jasno da će vladu ponovo formirati Srpska napredna stranka, Stefanović je objasnio da će „premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati sa svim predstavnicima političkih stranaka i konsultovati se oko formiranja te Vlade“.

Istinomer je pisao da je Vučić, nakon što mu skupština konstatuje ostavku na mesto predsednika vlade, dužan da pokrene postupak za izbor nove vlade, odnosno da zakaže razgovor sa listom koja je dobila najviše glasova na izborima u aprilu 2016. – dakle, sa SNS, a ne sa svim strankama.

Takođe, u javnosti se već dugo vremena govori o imenu novog mandatara, ali još uvek je to samo na nivou spekulacija. U nedelju je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, čije se ime redovno pojavljuje na spisku potencijalnih premijera, izjavio da su „male šanse“ da on bude novi premijer Srbije, jer je „kod Zapada okarakterisan kao Putinov čovek“, iako je on, kako je naveo, „srpski čovek“.