Foto: Gage Skidmore / https://www.flickr.com/photos/gageskidmore/

Tramp u poseti Bliskom Istoku

Prva stanica u turneji predsednika SAD Donalda Trampa po Bliskom Istoku i Evropi bila je prestonica Saudijske Arabije Rijad.

BBC je javio da je Tramp poručio okupljenim regionalnim liderima da muslimanske zemlje treba povedu borbu protiv radikalizacije, ali i da je Iran kriv za nestabilnost u regionu. „Bolja budućnost je moguća samo ako vaše nacije izbace teroriste i ekstremiste“, rekao je Tramp, i dodao da njegovi domaćini ne mogu da čekaju američku moć da se pokaže, već da ponesu svoj deo tereta.

Ujedno, Tramp i saudijski kralj Salman potpisali su u subotu vojne i ekonomske sporazume u vrednosti od 380 milijardi dolara – deo ovih sporazuma je i dogovor o prodaji vojne opreme Saudijskoj Arabiji u vrednosti od 110 milijardi dolara, koji je odmah stupio na snagu.

Turneja u kojoj će obići i Izrael i Vatikan (uz Brisel i Siciliju) je prva inostrana poseta Trampa od kako je postao američki predsednik, i to u trenutku kada se kod kuće plete mreža oko njegove, sumnja se, previše bliske saradnje sa Rusijom.

Bivši direktor obaveštajne službe FBI Džejms Komi, koga je Tramp smenio 9. maja usred istrage FBI o eventualnom ruskom mešanju u američke izbore i hakerskom napadu na štab Hilari Klinton, javno će svedočiti pred američkim Senatom 29. maja o, kako je navedeno, „seriji štetnih otkrića koje stvaraju dodatni pritisak na predsednika Trampa“, javio je Gardijan.

Tramp je navode o njegovoj povezanosti sa Rusijom i pokušajima da utiče na FBI istragu nazvao „najvećim lovom na veštice na jednog političara u američkoj istoriji“.