Foto: FoNet/TV FoNet

Vulin: Vlada daje plate Srbima na Kosovu i očekuje podršku za Srpsku listu

Na vanrednim kosovskim parlamentarnim izborima učestvovaće i šest lista kosovskih Srba – četiri stranke, jedna koalicija i jedna građanska inicijativa – a u nedelju, 21. maja, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić i Marko Đurić su u Beogradu primili kandidate „Srpske liste“.

U izjavi koja više liči na ucenu i iznudu, no na izjavu ministra vlade Srbije, Vulin je rekao da „se svakog meseca iz državnog budžeta Srbije daje značajan iznos za plate Srba na Kosovu i da će Vlada nastaviti da to i dalje čini, ali i da Vlada Srbije očekuje da svaki Srbin na Kosovu podrži Srpsku listu“.

Vulin je dodao i da će Vojska Kosova sigurno biti formirana „ne budu li postojali poslanici koji govore u ime srpskog naroda“. Ujedno, Vulin se odrekao Aleksandra Jablanovića, nekadašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu rada, ali i ministra u kosovskoj vladi, koji je osnovao sopstvenu listu.

Jablanović je u subotu izjavio da su najveći protivnik njegovoj listi „oni koji se služe najvećim i najbezobzirnijim lažima i obmanama – to su ljudi unutar Srpske liste koji su četiri godine lagali Srbe na Kosovu“. Podsetimo, Jablanović je u januaru podneo ostavku sa mesta državnog sekretara u Vladi Srbije, nakon što je njegov brat Marko Jablanović uhapšen u službenom vozilu vlade pod optužbom da je dilovao drogu.

Izbori za kosovski parlament biće održani 11. juna, a raspisani su nakon što je skupština Kosova izglasala nepoverenje vladi Ise Mustafe. Za izglasavanje nepoverenja vladi je glasala i Srpska lista, koja je bila deo vlade.