Nemanja Đorđević / Foto: FoNet/CPN

Smena direktora Centra za promociju nauke zbog stava o Darvinu

Procedura za smenjivanje direktora Centra za promociju nauke (CPN) Nemanje Đorđevića pokrenuta je juče zbog pisma kojim je on reagovao na nedavnu “peticiju protiv Darvina” i zatražio adekvatan odgovor Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je, naime, u pismu koje je objavila “Politika”, zatražio zaštitu nauke od takvih inicijativa. Đorđević je agenciji “Beta” izjavio da su odlukom Vlade od 4. maja, a na predlog Ministarstva, imenovana dva nova člana Upravnog odbora CPN, koji su “najbliži saradnici ministra Mladena Šarčevića”. “Shvativši to kao čin neposlušnosti, ministrovi novoimenovani predstavnici pokrenuli su proceduru za moje razrešenje, otvoreno navodeći u predlogu o tome da je on motivisan pismom”, kazao je Đorđević.

Na jučerašnjoj sednici prihvaćen je predlog za Đorđevićevu smenu, s tri glasa za i dva protiv. U Predlogu se navodi da je “uvidom u zvaničnu internet stranicu CPN”, kao i u izdanje “Politike”,  utvrđeno da je on “povodom polemike oko Darvinove teorije izneo lični stav kao stav Centra” i uputio otvoreno pismo ministru Šarčeviću. Nakon svega, ističe Đorđević, ministar, po proceduri, mora dati saglasnost na predlog o smenjivanju, ali dodaje da se “nada da će se u Ministarstvu naći dovoljan broj ljudi od integriteta i da će beskompromisno stati na stranu nauke”.