Predstavljanje izveštaja FHP / Foto: FoNet/Medija centar

FHP: Slavljenje ratnih zločinaca, umesto kažnjavanje

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je juče da je to što je Srbija godinu i po dana bila bez tužioca za ratne zločine usporilo rad i pokazalo nedostatak političke volje da se ratni zločini procesuiraju efikasno i pravično.

Ocenjeno je da je to usporilo i mere predviđene nacionalnom strategijom u toj oblasti, kao i sprovođnje akcionog plana za poglavlje 23, koje se bavi pravosuđem u procesu pridruživanja Srbije EU. Na predstavljanju Izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji tokom 2016. predstavnica FHP Milica Kostić kao problem je istakla i “glorifikaciju” ratnih zločinaca, a kao primere je navela prijem za Momčila Krajišnika i promociju knjige Veselina Šljivančanina. Kako je naglasila, manjak volje i želje da se procesuiranje ratnih zločina okonča pokazuje i nedostatak kapaciteta samog Tužilaštva, a to je potkrepila podatkom da u toj pravosudnoj instituciji ima pet zamenika tužioca, a trebalo bi da ih ima sedam.

U izveštaju kao problemi pominju se i slaba vidljivost suđenja i nezainteresovanost javnosti za njihov tok. Poslednja istraživanja pokazuju da većina građana u Srbiji nije u stanju da navede nijedan predmet ratnih zločina koji se procesuira pred domaćim sudovima, niti da navede neku od institucija koje u tome učestvuju. FHP ističe u Izveštaju i to da, uprkos zakonskom okviru koji to omogućava, za više od 13 godina procesuiranja ratnih zločina u Srbiji, javnost nije imala priliku da vidi nijedno svedočenje žrtava, počinilaca i svedoka ratnih zločina koji učestvuju u ovim predmetima, niti izricanje neke presude.