Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Šabić: Nužno preispitati odnos tužilaštva prema pravima građana

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naveo je da je uputio pismo republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac.

On je u saopštenju istakao da je neposredan povod tužba republičkog javnog tužioca kojom se traži da se poništi rešenje poverenika o objavljivanju profesionalne biografija tužioca u slučaju “Savamala”. Šabić je istakao da je tužilaštvo podnelo tužbu zbog “kršenja zakona na štetu javnog interesa”. U trenutku podnošenja tužbe, kako je istakao poverenik, biografija zamenika javnog tužioca u slučaju “Savamala”, kao i niz drugih biografija bile su dostupne najširoj javnosti preko sajta Državnog veća tužilaštva. “To da se profesionalne biografije tužilaca čine dostupnim najširoj javnosti preko interneta, a da se istovremeno rešenje poverenika kojim se nalaže da se javnosti one učine dostupnim kvalifikuje kao ‘kršenje zakona na štetu javnog interesa’ je apsurdno, predstavlja doslovno pravni oksimoron”, naveo je Šabić.

Osvrnuvši se na podatke o podnošenju tužbi zbog “kršenja zakona na štetu javnog interesa”, Šabić je naveo da ti podaci govore da se te tužbe podnose isključivo (uz možda samo jedan presedan) protiv poverenika. “Ne želeći da spekuliše s tim da li s ovakvom praksom Republičkog javnog tužilaštva želi implicirati zaključak da je poverenik jedini državni organ koji ‘krši zakon i ugrožava javni interes’ , poverenik ocenjuje da je, u atmosferi u kojoj, nažalost, organi vlasti masovno i robusno krše zakone, tako nešto ekstremno nekorektno i nedopustivo”, navodi se u saopštenju.