Goran Ilić / Foto: FoNet/TV FoNet

“Politika nije digla ruke od tužilaštva”

Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić ocenio je juče da izbor tužilaca u Skupštini Srbije pokazuje da politika nije digla ruke od tužilaštva i da mogu da prođu samo oni kandidati koji imaju političku podršku.

“Izbor tužilaca bio je dobra prilika da politika pokaže da može da se uzdrži od uplitanja u izbor tužilaca, da Skupština prihvati predloge struke i da tužioci s liste predloga koju je usvojilo Državno veće tužilaca budu izabrani. Međutim, dobio sam informaciju da su prošli samo kandidati koji su imali političku podršku i oni su dobili skupštinsku većinu”, izjavio je Ilić u intervjuu za ”Betu”.

On je naveo da su izbor tužilaca o kojem se raspravljalo u Skupštini Srbije pripremala dva saziva Državnog veća tužilaca. Jedno veće je formiralo komisiju koje je dalo ocene i bodovalo kandidate, a da je drugi sastav potvrdio listu kandidata. “Posle svega toga Skupština neke od kandidata sa te liste nije podržala bez ikakvih objašnjenja i pravog razloga, što je loša poruka i ukazuje na to da, bez obzira na sva gromoglasna najavljivanja da će politika odustati od uticaja na tužilaštvo, za tako nešto ne postoji spremnost. Imali smo u Skupštini dobru priliku da to vidimo na delu, a to se nije desilo”, tvrdi Ilić. On smatra da je poslata snažna poruka da onaj ko nema podršku politike, vladajuće stranke pre svega, ne može da bude izabran ni na jedno važno mesto u tužilaštvu.