Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić / Foto: FoNet, Imre Szabo

NUNS: Gospodo iz REM-a, podnesite ostavke

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ponovo je zatražilo da članovi Saveta REM podnesu ostavke, zato što ne obavljaju svoje dužnosti propisane Zakonom o elektronskim medijima i zbog brojnih propusta u radu.

“Najnoviji dokaz da Savet REM ne radi svoj posao je i sudbina nekoliko desetina žalbi građana na predizborne programe elektronskih medija, među kojima se brojne odnose na nesrazmernu zastupljenost Aleksandra Vučića u programima nacionalnih emitera”, smatra NUNS.

Ovo udruženje navodi da REM nije pokretao postupak po žalbama građana, već je žalbe prosleđivao emiterima koji su se, kako navode mediji, očekivano izjašnjavali sa “nisam kriv” (o tome je pisao Istinomer). “U odgovorima je izostao bilo kakav stav ili mišljenje REM-a, ili nalaz stručne službe za nadzor i monitoring u kojoj radi bezmalo 50 ljudi. Takvim (ne)radom REM je samo potvrdio svoju odluku o odustajanju od nadzora nad radom emitera tokom predizbornih kampanja, iako je to jedna od njegovih najvažnijih obaveza”, ističe NUNS.