Foto: FoNet, MUP Srbije

Tramp: Imam pravo da delim podatke s Rusima

Američki predsednik Donald Tramp juče je, povodom navoda da je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu odao poverljive podatke, rekao da je želeo da s Rusijom podeli činjenice u vezi s terorizmom i da apsolutno ima pravo na to.

Tramp je na Tviteru naveo da želi da Rusija značajno pojača svoju borbu protiv terorizma i Islamske države i da je zato želeo da sa Lavrovim podeli važne informacije.

Inače, “Vašington post” objavio je da je Tramp Lavrovu i ruskom ambasadoru Sergeju Kisljaku na sastanku prošle nedelje u Beloj kući odao poverljive informacije koje su SAD dobile od svojih saveznika i koje prema dogovoru nisu smele nikome da prenesu. Uticajni list navodi da je Tramp prosledio informacije koje su SAD dobile od jednog partnera na osnovu sporazum o razmeni obaveštajnih podataka i da je ta informacija bila toliko osetljiva da je nisu znali ni drugi bliski američki saveznici, kao i da je čvrsto čuvana u određenim delovim američke vlade. Posle navoda “Vašington posta”, oštro su reagovale opozicione demokrate, ali i pojedini republikanci, dok su portparoli Bele kuće i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost demantovali navode lista. A Kremlj je pisanje  “Vašington posta” nazvao – “budalaštinama”.