Ilustracija: Istinomer

Potpisan sporazum o finansiranju pruge Beograd-Budimpešta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je u Pekingu sporazum o zajmu sa kineskom “Eksim bankom”, kojim će se finansirati rekonstrukcija i modernizacija prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Zajam se, kako je istaknuto, odnosi na modernizaciju deonice dvokolosečne pruge od Beograda do Stare Pazove i vredan je 297,6 miliona dolara. Odobren je na 20 godina, sa grejs periodom od pet godina. Napominje se da će ovo biti prva pruga u Srbiji kojom će vozovi moći da idu brzinom do 200 kilometara na sat, a građevinski radovi na rekonstrukciji i modernizaciji, rečeno je, počeće ove godine. “Kada bude završena, građani će od Beograda do Novog Sada putovati oko pola sata, a do Subotice će stizati za manje od sat vremena”, izjavila je ministarka.

Podsetimo, “Fajnenšel tajms” je u februaru, pozivajući se na izjave evropskih zvaničnika, pisao da EU ispituje plan izgradnje ove pruge, zbog mogućeg nepoštovanja evropskih propisa. Navedeno je da se ispituje finansijska održivost 2,89 milijardi dolara vrednog projekta i da li se time krše zakoni EU prema kojima za velike saobraćajne projekte moraju da budu raspisani javni tenderi. Istraga Evropske komisije više je usmerena na Mađarsku, pošto kao članica EU mora strogo da se pridržava evropskih zakona o nabavkama, dok za Srbiju, kao kandidata za članstvo, važe blaža pravila, naveo je FT. Inače, nakon što je u decembru 2014. Srbija sa Kinom i Mađarskom potpisala Memorandum o razumevanju o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, priču o tom projektu prati mnogo neispunjenih obećanja o početku radova i rokovima za završetak, o čemu je Istinomer pisao u više navrata. A ministarka Mihajlović u februaru je početak radova najavila za maj.