Emanuel Makron / Foto: Fonet, AP

Inaugurisan Emanuel Makron

Nakon što je Loran Fabijus – predsednik ustavnog veća i bivši premijer – pročitao rezultate predsedničkih izbora, Emanuel Makron je i zvanično postao francuski predsednik na ceremoniji u Jelisejskoj palati.
U svom prvom obraćanju u svojstvu predsednika Francuske, Makron je rekao da će Evropska unija biti obnovljena i reformisana tokom njegovog mandata, kao i da će nastojati da Francuzima vrati poverenje u sebe.

Kako piše BBC, Makron je u svom obraćanju puno puta koristio reč „ponovo“: ponovo će formulisati, pronaći, oblikovati, podmladiti, pokrenuti, a sve to da bi poslao poruku da će njegovo predsednikovanje biti ispunjeno novostima, mladošću i optimizmom.

Makron je izjavio i da će preuzeti „svu odgovornost za rešavanje velikih svetskih pitanja, kao što su migrantska kriza, klimatske promene i borba protiv terorizma”.

Iako je ambasador Srbije u Parizu povučen nakon što je francuski sud odlučio da ne izruči Ramuša Haradinaja u Srbiju, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio da je srpski ambasador pozvan na prijem koji organizuje gradonačelnik Pariza u čast novog presednika, te da je ambasador Rajko Ristić vraćen u glavni grad Francuske.

„Dogodile su se promene u Francuskoj, predsednik čija je inauguracija u nedelju. Odlučili smo, i danas će se naš ambasador vratiti na redovne dužnosti u Parizu”, rekao je Dačić dan pre inauguracije.