Angela Merkel / Foto: FoNet/AP

Pobeda CDU i u Severnoj Rajni-Vestfaliji

Hrišćanska demokratska unija (CDU) osvojila je oko 34,5 odsto glasova na lokalnim izborima u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji (SRV), preneo je BBC.

Tako je partija Angele Merkel nastavila sa uspesima na lokalnim izborima pred parlamentarne izbore u Nemačkoj, koji slede u septembru ove godine.

Drugoplasirani su bili socijaldemokrate (SPD) sa 30,5 odsto. Ovo predstavlja pad od čak osam odsto za SPD u odnosu na izbore 2012. SPD je bio na vlasti u ovoj pokrajini u najvećem delu perioda nakon Drugog svetskog rata.

Procenjuje se da su sada Angela Merkel i CDU – nakon pobeda u pokrajini Sar u martu, kao i u Šlezvig-Holštajnu, nedelju dana pre pobede u  SRV – u odličnoj poziciji pred savezne parlamentarne izbore.

Liberalna FDP je osvojila oko 12 odsto glasova na izborima u SRV, krajnja desnica Alternativa za Nemačku (AFD) osvojila je 7,5 odsto, šest odsto su osvojili Zeleni, a Levica se nalazi na ivici cenzusa sa pet odsto, pokazuju izlazne ankete.

Dojče Vele (DW) piše kako je splasnuo „Šulc efekat“, nakon što je krajem januara umesto Zigmara Gabrijela na čelo SPD-a došao bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. Tada su ankete pokazivale da bi Šulc i SPD mogli da ugrozi Angelu Merkel na izborima u septembru, pošto je polovina anketiranih bila za to da Šulc bude novi kancelar.

Najnovije ankete pokazuju da se izbori za Bundestag održavaju naredne nedelje, Merkel bi dobila 37 odsto glasova, a Šulc i SPD tek 27 odsto, piše DW.