Foto: FoNet

Vučić u Kini: Obećanja, milijarde i subvencije

U nedelju 14. maja u Kini je počeo forum „Pojas i put“, skup na kojem učestvuju predsednici i premijeri tridesetak zemalja sveta.

Delegaciju Srbije predvodi Aleksandar Vučić, koji je najavio da bi Srbija dala znatne subvencije potencijalnim kineskim investitorima za RTB Bor i Ikarbus.

„Država je spremna da pruži veliku podršku“, rekao je Vučić, govoreći o privatizaciji RTB Bor. “Kažemo: kupićemo vam prvu ili prve dve godine punu proizvodnju, ali dajte da se proizvodi više i da radnici rade bolje“, rekao je Vučić o Ikarbusu

Na skupu je ministar Šarčević potpisao Sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama sa kompanijom Huawei.

Siniša Mali je najavio ulaganje desetak kineskih kompanija i otvaranje hiljada novih radnih mesta na osnovu protokola o izgradnji novog industrijskog parka. “Ovo je velika stvar za Beograđane, to su milijarde evra u novim investicijama i samo treba da budemo dovoljno pametni da ih sprovedemo”, izjavio je Mali.

Ministarka Zorana Mihajlović je potpisala dva memoranduma o saradnji sa kineskom kompanijom CRBS za projekte ukupne vrednosti 2,5 milijardi evra – gradnju deonice od 140km autoputa od Preljine do Požege (2,1 milijarda) i gradnja deonice od 123km „Fruškogorskog koridora“, čiji je deo i tunel kroz Frušku goru (400 miliona evra).

Profesorka FPN Dragana Mitrović izjavila je da kineske investicije od 3,2 milijarde evra u projekte u Srbiji nisu direktne investicije, već zajmovi, i to za, uglavnom, već ugovorene projekte.

Ona je navela da je jedina kineska investicija u Srbiji kupovina Železare Smederevo, a da srpski političari – namerno ili iz neznanja – pozajmice često predstavljaju kao investicije, dodajući da je pitanje „da li je potrebna povlašćena uloga Kine u finansiranju i gradnji tih objekata“.