Dragan Bujošević / Foto: FoNet/RTS

Sindikat RTS “Nezavisnost” najavio štrajk upozorenja

Odbor poverenika Sindikata RTS “Nezavisnost” doneo je odluku o stupanju u štajk upozorenja, koji je najavljen za 17. maj u 13 časova i trajaće jedan sat “prekidom rada i okupljanjem zaposlenih u krugu poslovnog prostora poslodavca, Aberdareva 1 – parking prostor”.

Sindikat zahteva “vraćanje 10 odsto nezakonito otetih zarada u RTS, potpisivanje sporazuma o dinamici isplate ovih 10 odsto iz prethodnog perioda i povećanje zarada kroz izmenu Kolektivnog ugovora kod poslodavca”. U saopštenju se podseća da rukovodstvo RTS-a, pre odluke o štrajku upozorenja, nije reagovalo na dva Otvorena pisma koja su mu upućena o problemima u RTS-u.

Na to je reagovao generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević koji je ocenio da odluka o stupanju u štrajk upozorenja “nije doneta u skladu sa odredbama Zakona o štrajku”, ali da je poslodavac spreman da odgovori na postavljene zahteve. On zaključuje da Sindikat RTS “Nezavisnost” Odlukom o stupanju u štrajk upozorenja ne štiti ekonomske i poslovne interese po osnovu rada, budući da zahteve koje navodi “ili je nezakonito sprovesti u delo ili su već sprovedeni u delo”.