Miloš Janković / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Ombudsman: Netačna informacija o izbacivanju dece iz vrtića

Kancelarija zaštitnika građana saopštila je sinoć da je netačna informacija v.d. beogradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavka Gaka da je zaštitnik građana predložio da se siromašna deca izbace iz vrtića.

“Zaštitnik građana je uputio preporuku da se obezbedi kontinuitet i izvesnost u korišćenju usluge predškolskih ustanova, a ne da već upisana deca svake godine ponovo konkurišu”, navodi se u saopštenju. Kancelarija zaštitnika građana istakla je da se “upravo zbog novih pravila koje je postavio Sekretarijat, a koja Zaštitnik građana osporava, ugovori zaključuju na po jednu godinu, čime je postalo neizvesno da li će dete pohađati istu predškolsku ustanovu, čak i kada roditelji redovno plaćaju”.

Inače, v. d. gradskog sekretara Slavko Gak izjavio je juče da su dugovanja roditelja beogradskim predškolskim ustanovama smanjena ove godine za 65 miliona dinara. “Roditelji osećaju signal grada da razumemo njihove potrebe i zbog toga mi ne pada na pamet da decu zbog neplaćenog jednog meseca izbacujemo iz vrtića”, rekao je Gak.  On je istakao da je takva inicijativa potekla od predstavnika zaštitnika građana, ali je Sekretarijat to odbio i dodao da je tri meseca tolerancije “sasvim korektno”.