Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Mogerini: EU ide na učlanjivanje balkanskih država

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini istakla je da je EU “uzor stabilnosti” i da je budućnost Unije u daljem širenju i prijemu u svoje redove zapadnobalkanskih zemalja, što je “ponovno ujedinjavanje Evrope”.

Ona je to rekla posle izlaganja u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, a na pitanje novinara italijanske “Stampe” da li će izlazak Velike Britanije iz članstva oslabiti Uniju, uzvratila da je uverena “da budućnost EU neće biti da ostane na 27 zemalja, već ćemo imati nove članice”. “Tu mislim na balkanske zemlje s kojima pregovaramo o ulasku u redove EU”, rekla je Mogerini i dodala da mnogi taj proces određuju kao “proširivanje”, ali da ona više voli da govori “o ponovnom ujedinjavanju Evrope”. “EU ne samo da ne nazaduje, već kreće novim zamahom napred. EU je jaka uprkos izlasku Velike Britanije i nasrtajima populizma i sada se ide na ulazak balkanskih država u članstvo, iako je to dug i mukotrpan put”, kazala je visoka predstavnica EU.

Na pitanje dokle se stiglo s najstojanjima da se EU približe Srbija, Crna Gora i Kosovo i da time smanje i prevaziđu svoja razmimoilaženja, ona je odgovorila da je zahvaljujući odnosima svake od tih zemalja ponaosob s EU “uspelo da se u mnogome zacele rane iz ratnih sukoba od pre samo 20 godina”.