Ministar trgovine Rasim Ljajić / Foto: FoNet, Božidar Petrović

Ministarstvo: Saudijska Arabija garantuje kome ide oružje

Ministarstvo trgovine i turizma, povodom navoda o oružju iz Srbije koje je završilo kod sirijskih pobunjenika, navelo je da ne postoji zabrana izvoza oružja u Saudijsku Arabiju.

Kako se ističe, ministarstvo smatra dovoljnom garancijom originalne sertifikate krajnjeg korisnika koje su izdali i overili ovlašćeni organi te zemlje, uključujući izjavu “da roba neće biti reeksportovana bez pisane saglasnosti” nadležnih organa Srbije. Podsetimo, novinari BIRN-a i OCCRP-a otkrili su da je tovar mitraljeza “kojot” prešao put iz državne fabrike u Kragujevcu, preko bugarskog trgovca oružjem i kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji do sirijskih pobunjenika. U Ministarstvu navode da dozvole za izvoz oružja izdaju u skladu sa zakonom, a po dobijanju saglasnosti Ministarstva odbrane, Ministarstva spoljnih poslova, MUP i BIA. U pisanim odgovorima na pitanja agencije “Beta”,  Ministarstvo je navelo da je u 2013. oduzeta jedna dozvola za izvoz u Saudijsku Arabiju, i to na osnovu naknadnih bezbednosnih informacija i saznanja, a odbijena su četiri zahteva.

Na pitanje kako misle da u budućnosti spreče zloupotrebe u izvozu oružja, nadležni navode da “Ministarstvo, pored pomenutih zahteva u vezi s potvrdama o prijemu robe i proveri sertifikata krajnjeg korisnika, nema zakonskih nadležnost za preduzimanje drugih mera na planu sprečavanja zloupotreba u trgovini i preusmeravanju oružja na druga neprijavljena odredišta”.