Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Tužilaštvo tužilo Šabića zbog rešenja o Hercegovačkoj

Republičko javno tužilaštvo podnelo je juče još jednu tužbu protiv poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića zbog naloga da se javnosti predstavi biografija javnog tužioca u slučaju Hercegovačka.

”Tužba Republičkog  tužioca! ‘Poverenik je nalogom da se javnosti da biografija javnog  tužioca iz Savamale… povredio zakon na štetu javnog interesa’?!”, napisao je Šabić na Tviteru. On je za “Insajder” izjavio da se Tužilaštvo poziva na odredbe Zakona o javnom tužilaštvu u kome se navodi da su biografije postupajućih tužilaca službena tajna.

Inače, poverenik je nedavno, nakon žalbe građanina Dragana Marića, naložio Višem tužilaštvu da dostavi profesionalnu biografiju postupajućeg tužioca u slučaju “Savamala”. Pošto je Tužilaštvo odbilo da postupi po nalogu poverenika, on je u skladu sa zakonom novčano kaznio ovaj organ koji odbija da objavi informacije od javnog značaja.

Ovo nije prva tužba protiv poverenika. Kako je “Insajder” ranije pisao, krajem godine protiv rešenja poverenika za dostavljanje informacija od javnog značaja Republičko javno tužilaštvo je pokrenulo više upravnih sporova nego u poslednjih 11 godina.