Fabrika "Zastava oružje" / Foto: Fonet/MO

Mitraljezi iz Srbije završili na sirijskom ratištu

Oružje proizvedeno u kragujevačkoj fabrici “Zastava oružje”, prodato preko bugarske kompanije Saudijskoj Arabiji, završilo je na kraju u sirijskom ratu.

Ovo navodi Međunarodna mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP), čiji su novinari, zajedno s kolegama iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN), godinu dana pratili trag mitraljeza “kojot”. “Ono što su novinari otkrili je spremnost srpske vlade da zažmuri na sistematsko, ilegalno preusmeravanje srpskog oružja s njihove ‘namenjene’ destinacije u Saudijskoj Arabiji borcima na sirijskom ratištu”, piše OCCRP. Jedna od prvih fotografija sirijskog pobunjenika s mitraljezom “kojot”, koji je isporučen njegovom bataljonu u Alepu, objavljena je u februaru 2016. na njegovom Fejsbuk profilu, a novinari OCCRP-a i BIRN-a otkrili su da je oružje prodato kompaniji Bugarsko industrijsko inženjerstvo i menadžment (BIEM) za dalji izvoz Saudijskoj Arabiji 2015. i 2016. godine. “Put koji je prešao ‘kojot’ daje najjasnije dokaze o kanalu trgovine oružjem vrednim 1,2 milijardi evra koji su prošle godine otkrili BIRN i OCCRP, kanal koji finansiraju Saudijska Arabija, Turska, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati”, navodi se u tekstu. Ističe se da su “Zastava oružje” i BIEM 2015. godine sklopili ugovor o prodaju oružja, čiji su detalji poverljivi, ali da javno dostupne informacije ukazuju na to da je BIEM platio 2,75 miliona evra za 205 mitraljeza ‘kojot’. BIEM je u vlasništvu bugarskog biznismena Petra Mandžukova, dugogodišnjeg trgovca oružjem, medijskog tajkuna i bivšeg suvlasnika fudbalskog kluba CSKA.

Inače, Srbija je prema brojnim pravnim aktima obavezna da obustavi izvoz oružja ako postoji mogućnost da će biti preusmeren, i to je i uradila 2013, zaustavivši davanje dozvola za izvoz oružja Saudijcima iz straha da bi moglo da završi u rukama sirijskih pobunjenika. Međutim, dve godine kasnije, ponovo je odobren ugovor o izvozu mitraljeza “kojot” i drugog oružja i municije, ukupne vrednosti 135 miliona evra.