Mladen Šarčević / Foto: FoNet, Imre Szabo

Šarčević: Nećemo se baviti peticijom o Darvinovoj teoriji

Ministarstvo prosvete se neće baviti peticijom za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama, kazao je ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević.

On je za “Danas” izjavio da se bilo koja naučna istina ili nova teorija, a naročito one koje su od svetskog značaja, ne mogu uvoditi tek tako, bez međunarodne potvrde. Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević, takođe za “Danas”, kazao je da je ta peticija stigla na univerzitet i da će biti na dnevnom redu neke od narednih sednica Senata UB, s obzirom na veliko interesovanje javnosti. Upitan da prokomentariše to što je među potpisnicima veliki broj njegovih kolega lekara, Bumbaširević odgovara: “Nevezano za to ko su potpisnici, zna se da se naučne teorije potvrđuju ili odbacuju na naučnim skupovima i u naučnim časopisima, a nikako peticijama i raspravama u javnosti”, poručio je Bumbaširević, kome je neprihvatljivo da ovu tematiku razmatraju ljudi koji se bave nekim drugim oblastima.

Direktor Centra za promociju nauke (CPN) Nemanja Đorđević pozvao je ministra Šarčevića da se ipak oglasi o peticiji. On je u otvorenom pismu naveo da je reakcija ministra neophodna kako bi se zaštitili zakoni, nastavnici, naučnici i, na kraju, ideja obrazovanja. “Nažalost, živimo u vremenu i društvu u kojima naučnici ne mogu sami da se suprotstave tolikom broju neprijatelja znanja i invazivnim taktikama pseudonauke”, ističe se u pismu.