Moguće masovne tužbe protiv banaka

Prema pisanju „Politike“, pravosnažna presuda Višeg suda u Somboru – kojom će banka svom klijentu morati da vrati 450 franaka naplaćenih za obradu kredita – otvara legitimnu mogućnost da svi korisnici kredita zatraže taj iznos od svojih banaka. Kako piše „Politika“, „ne postoji nijedan kredit, bez obzira na iznos, valutu, ili to da li ga je podiglo fizičko ili pravno lice, na koji ova naknada banke nije ukalkulisana.

U izjavi za „Politiku“ advokat Vojin Biljić (inače, predstavnik DJB u Republičkoj izbornoj komisiji), izjavio je da je Narodna banka Srbije bila svesna ovih nezakonistosti i u vreme kada je donosila Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, te da „ni na koji način nije kaznila banke“, niti ih je „jasno upozorila o nezakonitom naplaćivanju usluge koja je očigledno prekomerna“.

Inače, građanin Sombora koji je tužio – i dobio – banku na sudu, žalio se jer mu je banka odmah odbila 1,5 odsto od odobrenog iznosa stambenog kredita od 30.000 franaka, te je on zapravo dobio kredit od 29.550 franaka, a plaćao ga kao da je uzeo svih 30 hiljada. On se obratio sudu zato što po Zakonu o obligacionim odnosima banka sve troškove mora da ukalkuliše u godišnju kamatu, što nije bio slučaj.