Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ništa od departizacije državnih preduzeća

Ni dan nakon što je postavljen na tu javnu funkciju, novi v.d. direktora „Koridori Srbije“ Zoran Babić nije se obraćao javnosti, ali jeste resorna ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Ona je izjavila da od Babića očekuje samo rezultat, i da se „kvalitetno i u predviđenim rokovima završi Koridor 10“.

Mihajlović je dodala i da „nije tajna“ da nije bila zadovoljna radom dosadašnjeg rukovodstva „Koridora“.

Sa druge strane, Velimir Ilić, koji je više puta izjavljivao da je mesto direktora „Koridora Srbije“ bilo njemu namenjeno koalicionim sporazumom, rekao je za Blic da od novog direktora očekuje „odgovore na važna pitanja o zloupotrebama i mahinacijama u putarskoj privredi“.

„Novi direktor mora da kaže ko je na koji način potpisao ugovore bez tendera za izgradnju deonice autoputa Obrenovac – Surčin i obilaznicu oko Beograda. U moje vreme na tenderu smo dobili ponudu od 186 miliona evra. Put bi bio građen od kineskog kredita po principu ključ u ruke. Sada je ugovoreno 208 miliona, uz dodatnih 30 miliona koji će se dati iz budžeta kao učešće za tu kreditnu liniju, ukupno 238 miliona, što je za 52 miliona evra više od prvobitne ponude“, rekao je Ilić.

A saradnik organizacije Transparentnost Srbija Zlatko Minić izjavio je da Babićevo imenovanje usred raspisanog konkursa deluje kao politička odluka. “Imenovanje Zorana Babića za v.d. direktora Koridora Srbije usred raspisanog konkursa, a praktično šest i po meseci nakon što je aktuelnom direktoru istekao mandat, prilika je da se ponovo pita da li postoji stvarna politička volja za depolitizaciju upravljanja javnim preduzećima i preduzećima u kojima je država vlasnik”, rekao je Minić agenciji Beta.