Foto: FoNet/AP

Jandroković (HDZ) novi predsednik hrvatskog Sabora

Natpolovičnom većinom hrvatski Sabor izabrao je u petak svog novog predsednika, 49-godišnjeg Gordan Jandronković iz Hrvatske demokratske zajednice, za koga je glasalo 76 od mogućih 150 poslanika.

Podsetimo, u četvtak je glasanje o poverenju „preživeo“ ministar finansija Zdravko Marić, za čiju smenu nije postojala većina u Saboru, već je podjednak broj poslanika glasao i „za“ i „protiv“ – po 75. Odlučujući glas, kojim bi de facto bila oborena hrvatska vlada, doneo je poslanik opozicije Tomislav Saucha, nekadašnji član SDP-a. Saucha, koji se tereti za uzimanje fiktivnih dnevnica za vreme vlade Zorana Milanovića, glasao je i za imenovanje Jandrokovića na mesto predsednika Sabora.

Nakon što je propala šansa za obaranje vlade, ostavku na mesto predsednika Sabora u četvrtak je dao Božo Petrov iz Mosta. Odmah nakon što je izabran, novi predsednik Jandroković je zaključio sednicu Sabora sve dok ne prođu lokalni izbori.

„Očekujem da tada premijer predstavi nove ministre. Smatram da treba doći do smirivanja političke situiacije, pred nama su lokalni izbori koji riješavaju druga pitanja, pitanja komunalne prirode. Neka se ti izbori odviju u atmosferi u kojoj će ljudi moći raspoznati tko što nudi“, rekao je Jandroković nakon imenovanja.

Lokalni izbori u Hrvatskoj održaće se 21. maja.