Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Skup podrške migrantima, uz kontraprotest

Skup podrške migrantima koji se danonoćno nalaze u parku kod Ekonomskog fakulteta u Beogardu održan je juče uz negodovanje građana koji zahtevaju da se ljudi iz bliskoistočnih država izmeste sa tog prostora.

Na skupu kome su, kako navodi agencija “Beta”, prisustvovali i brojni policajci u civilu, osim verbalnih nije bilo drugih incidenata, a uniformisana policija je preventivno bila raspoređena oko parka. Skup podrške organizovali su pripadnici omladine SKOJ-a, a razlog za njihovo okupljanje bila je najava grupe studenata Ekonomskog fakulteta na društvenim mrežama da će tražiti od nadležnih da izmeste migrante iz tog parka.
Taj protest je, kako su novinarima rekli neki od studenata, otkazan kako bi se izbegli incidenti, ali su pojedini studenti samoinicijativno prisustvovali okupljanju. Dok je generalni sekretar SKOJ-a Aleksandar Đenić govorio preko megafona, grupa mladih dobacivala je “vodi ih kući”, i uz zvižduke negodovala i protiv migranata, i kako su rekli novinarima, protiv komunista. Podršku migrantima pružio je i pokret “Sedam zahteva”.

Inače, grupa od nekoliko desetina građana koji učestvuju na protestima “Protiv dikatuture” i sinoć se okupila ispred Doma Narodne skupštine, ali šetnja, kao ni protest na uobičajen način nisu održani. Organizatori protesta, kako su istakli, odlučili su da naprave malu pauzu, ali su za večeras u 18 časova najavili novo okupljanje.