Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Vlada preporučila da se ne posluje sa firmama sa crne liste

Vlada Srbije usvojila je juče zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki, provere rejting preduzeća na crnoj i beloj listi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako bi se izbeglo da poslove dodeljuju firmama s crne liste.

Kako se ističe, cilj preporuke je da prednost u dobijanju poslova imaju preduzeća koja redovno plaćaju poreze i doprinose, vode računa o bezbednosti radnika i poštuju ugovorne obaveze, što su sve kriterijumi koji ih svrstavaju na belu listu. Inače, na kraju 2016. na listi je bilo 605 preduzeća, sa 29.308 zaposlenih, uključujući izvođače, podizvođače, projektantske i firme za nadzor, kao i različite vrste dobavljača. Od ukupnog broja, 330 firmi nalazilo se na beloj, a 275 na crnoj listi.

Kako piše “Insajder”, Vlada je dala preporuku, ali ne i obavezu, da se prilikom angažovanja firmi na državnim projektima biraju samo firme s bele liste. A Ministarstvo je još ranije objavljivalo crne i bele liste, ali kako se ispostavilo, među angažovanim firmama su bile i one sa crne liste. Takođe, prema istraživanju “Insajdera”, veliki broj preduzeća angažovan je na najvećim državnim poslovima bez tendera, kao podizvođači. Tako je na gradnji koridora 10 i 11 angažovano više firmi od kilometara koji se grade.