Marko Vidojković / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Protiv diktature” u više kolona

Pad posećenosti protestima „Protiv diktature“, ali i unutrašnja neslaganja oko strategije budućeg delovanja, doveli su do toga da se iz grupe neformalnih organizatora izdvoji nekoliko neformalnih grupa koje u narednom periodu planiraju da nastave da organizuju sopstvene akcije.

Kako piše “Insajder”  juče se iz prvobitne grupe neformalnih organizatora zvanično izdvojila grupa pod nazivom „Sedam zahteva“. Razlog za njihovo formiranje je, kako ističu, opadanje „masovnosti ljudi na protestu“, ali i izdvajanje „sve više manjih grupa koje su od tih zahteva odstupali na razne načine, bilo kroz odricanje dela tih zahteva, bilo kroz različite pokušaje saradnje sa političarima“. Oni navode da biti posvećeni borbi za sedam političkih i socio-ekonomskih reformi, a ti zahtevi uspostavljeni su tokom višenedeljnih protesta, kao zahtevi svih gradova u Srbiji.

Inače, učesnici 30. po redu protesta “Protiv diktature” okupili su se juče ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, a povodom obeležavanja mesec dana demonstracija, pozvan je i specijalni gost, pisac Marko Vidojković, da se kao prvi govornik – javna ličnost obrati okupljenima. “Na ovim čuvarima vatre je da izdrže jer diktator ide na iscrpljivanje”, kazao je Vidojković. Demonstranti su došetali do redakcije “Danasa”, kako bi pružili podršku tom listu.