Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Mali: Gradimo metro do 2019.

Želimo da razvijamo metro i u roku od dve godine krenućemo sa njegovom izgradnjom, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali tokom zvanične posete Kini.

On je sa gradonačelnikom Šangaja Jing Jingom potpisao Sporazum o razumevanju o saradnji i razmeni između dva grada i istakao da od Šangaja može mnogo da se nauči, jer su, pre 20 godina imali pet kilometara metroa, a danas 650 kilometara.

Kako je Istinomer pisao, Mali je tokom posete Londonu u oktobru 2014. godine, početak izgradnje prve linije beogradskog metroa najavio za 2016. godinu. A u septembru 2016, rok je pomerio za za još dve godine. „Ako bude sve po planu, sledeće godine počećemo da se bavimo finansiranjem, izradom projekata kako bismo krajem 2018. godine, što je realno, počeli sa izgradnjom prve linije metroa“. Sada gradonačelnik Beograda mogućnost početka izgradnje metroa pomera i na 2019. A, podsetimo, u novembru 2014. premijeri Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Manuel Vals potpisali su Memorandum o razumevanju o gradnji metroa u Beogradu.