Foto: Pixabay.com

SAD za rešenje krize u Makedoniji, Ivanov spreman na dogovor

Novozabrani predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi zatražio je juče od generalnog sekretara parlamenta da ta institucija počne da funcioniše predvođena novim predsednikom.

Istovremeno, poslanici VMRO DPMNE, koji osporavaju Džaferijev izbor, poručili su da Makedoniji “nije potreban nelegalni predsednik Sobranja, nelegalna vlada i stvaranje paralelnih institucije, koje mogu da izazovu štetne i nepopravljive posledice”. A u Makedoniji je u dvodnevnoj poseti boravio Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, koji je poručio da je važno da lideri nađu rešenje političke krize koja traje predugo, da pronađu način da se omogući većini da sastavi vladu, a da o brigama oko programa Vlade debatuju u Sobranju. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov nakon tog susreta izjavio je da su prepreke premostive i da očekuje od SAD da pomogne da se stvore uslovi da parlamentarna većina dobije mandat. Inače, juče popodne u Sobranju pronađena je  petarda sa fitiljem koja je selotejpom vezana za veliku plinsku bocu za punjenje upaljača. Policija istražuje detalje tog događaja.

Lider SDSM i parlamentarne većine Zoran Zaev izjavio je da neće biti amnestije za njegovog političkog protivnika, bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, predsednika VMRO DPMNE.”Gruevski sve ovo što pravi radi da bi trgovao za amnestiju. Amnestije neće biti. Nakon svega što se čulo u javnosti Gruevski će ići na sud. Biće nezavisni sudski sistem koji će ceniti njegovu krivicu”, rekao je Zaev u intervjuu  za “Dojče vele”.