Foto: Pixabay.com

Novinarska udruženja zovu na “Pet minuta gromoglasne tišine”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” pozvali su novinare i elektronske medije u Srbiji da danas u pet do dvanaest isključe ton i zamrače ekrane.

To je čin podrške međunarodnoj simboličnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”, kako bi se javnost upozorila na nikad gori položaj novinarske profesije u Srbiji. NUNS i “Nezavisnost” su u proglasu naveli da je “sloboda pravo da ljudima kažete istinu” i da uloga medijskih radnika “nije ispunjavanje želja moćnika” već odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti.

Poziv novinarima i medijskim radnicima da se pridruže akciji uputilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS), koje je u svom proglasu istaklo da se “novinarstvo danas suočava sa sve većim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, nesigurnošću rada, ugrožavanjem bezbednosti, nedostatakom profesionalne obuke, rodnom neravnopravnošću, kršenjem autorskih prava i mnogo čime još što nije za pohvalu, naprotiv”. A Biro za društvena istraživanja (BIRODI) istakao je da je analiza izveštavanja medija tokom procesa izbora za predsednika Srbije pokazala da se situacija u odnosu na 2012. godinu pogoršala za 25 odsto “čime je potvrđen nalaz međunarodnih organizacija o medijskoj regresiji u Srbiji”.