Foto: Pixabay.com

Nepotpuna sloboda medija na Zapadnom Balkanu

Sloboda medija na Zapadnom Balkanu nije potpuna, pošto se zemlje u tom regionu suočavaju s politizacijom, problemima u sprovođenju zakona i zastrašivanjem novinara, uz porast autocenzure, navedeno je u izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta (EP).

U ovogodišnjem izveštaju pod nazivom “Zapadni Balkan: Trendovi slobode medija” piše da je autocenzura izazvana kako suptilnim, tako i otvorenim uticajima, da je kvalitetno novinarstvo otežano i da se favorizuje ‘tabloidizacija’. Zastrašivanje novinara ocenjeno je kao rasprostranjeno, a ukazuje se i na problem nekažnjivosti zločina protiv novinara, za šta se kao primer često navodi Srbija sa tri slučaja koja već dugo nisu rešena. “Evropski parlament osuđuje politički pritisak i široko rasprostranjenu autocenzuru, poziva zemlje kandidate da stvore bezbedno medijsko okruženje pogodno za objektivno i tačno izveštavanje, i poziva na efikasan pravosudni sistem”, piše u izveštaju objavljenom uoči današnjeg Svetskog dana slobode medija.

A da su slobodni, nezavisni i objektivni mediji neizostavna i nezamenjiva osnova društva koje pretenduje da bude demokratsko, saopštio je juče vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković. On je istakao da, uprkos proklamovanoj i zakonima i međunarodnim aktima garantovanoj slobodi medija, Srbija i dalje nije društvo slobodne reči.