Foto: Pixabay.com

Haos u Sobranju, povređen Zaev

Kandidat parlamentarne većine za makedonskog premijera Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske stranke Alijansa za Albance Zijadin Sela povređeni su sinoć kada su pristalice VMRO DPMNE Nikole Gruevskog upale u zgradu makedonskog Sobranja.

To se desilo nakon što je parlamentarna većina samoinicijativno izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za novog predsednika Sobranja, pošto je prethodno presedavajući Trajko Veljanovski prekinuo konstitutivnu sednicu. Dok je trajalo glasanje na kojem je 61 od 67 poslanika parlamentarne većine, koju čine SDSM Zoran Zaeva i albanske stranke Dui, Besa i Aijansa za Albance, glasalo za izbor Džaferija, poslanici pojedinačno najače stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog su uzvikivali: “Ovo je puč”, “Sramota” i pevali makedonsku himnu.

Kako se ističe u izveštajima, policija se prema demonstrantima ponašala tolerantno i povremeno ih propuštala da se popnu na sprat gde se nalazi pres sala. Oko 22 časa snage specijalne policije započele su da izbacuju demonstrante iz zgrade, a u tom trenutku začulo se nekoliko eksplozija, pa je isključeno svetlo. U to vreme predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, obraćajući se naciji, pozvao je lidere stranaka da danas započnu konsultacije kako bi se našlo rešenje za krizu u zemlji. Prema nezvaničnim informacijama televizije Sitel, ispred Sobranja se okupilo 50.000 ljudi.