Foto: FoNet

Haradinaj na slobodi, Beograd protestuje, Priština slavi

Francuski sud u Kolmaru, doneo je juče odluku da ne izruči Srbiji lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Kako je navedeno, u zahtevu Srbije za izručenje nisu ispunjeni svi formalni uslovi da bi on bio prihvaćen. Međutim, Ministarstvo pravde Srbije ocenilo je kao netačne te navode francuskog suda, ističući da je u potpunosti ispoštovana procedura koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji. Vlada Srbije najavila je da će zbog odluke suda na kosultacije u Beograd pozvati ambasadora u Francuskoj, a Ambasadi Francuske  uručiti protestnu notu.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da je odluka suda zasnovana isključivo na tački 4, koja, kako je naveo, kaže da bi izručenje imalo izuzetno teške posledice po Haradinaja. On je istakao da “nikome, pa ni velikoj Francuskoj neće da dozvoli da ponižava Srbiju”, jer to, kazao je, nije pitanje politike, nego se radi o najvišim moralnim principima. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je predsedniku Francuske Fransoa Olandu pismo u kojem je naveo da je odluka francuskog suda “utvrdila uverenje da nema pravde za srpske žrtve” i da je “politika i ovoga puta nadvladala pravdu”. Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe, ali  bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević navodi da svi dokazi stoje i on očekuje da bi Haradinaj mogao da odgovara pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK u Prištini. “Haradinaj ne treba da se raduje, nije oslobođen i dalje je pod optužnicom, mislim da ćemo biti uporni i nastavićemo da ga gonimo”, izjavio je Vukčević za N1.

S druge strane, potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku francuskog pravosuđa i naglasila da EU treba da izvrši pritisak na Srbiju da povuče sve zastarele poternice. Ona je pozvala visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini, kao i vlade država članica, da Srbiji jasno stave do znanja da te poternice moraju da se povuku. Vlada Kosova pozdravila je odluku suda, a predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da je “još jednom potvrđeno da klevete srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova ne stoje”. Haradinaja je sinoć u Prištini dočekalo desetak hiljada građana, a on je optužio Srbiju “za neprijateljsko ponašanje”.”Imamo suseda koji je neprijatelj, koji se neprijateljski ponaša. Treba da budemo odlučni i da mu pokažemo gde mu je mesto”, rekao je Haradinaj.