Foto: Pixabay.com

Savet REM-a treba da se izjasni o razrešenju Saveta REM-a

Inicijativu 23 poslanika opozicije da se po hitnom postupku razreše svi članovi Saveta REM-a, pre svega zbog odbijanja da prate medijsko izveštavanje tokom izbora, Skupština je prosledila – članovima Saveta!

Oni sada, piše “Cenzolovka”, treba da daju svoje mišljenje o razlozima za razrešenje, pre nego što predlog dođe pred poslanike na glasanje. A poslanici opozicije pre deset dana podneli su ovu inicijativu, nezadovoljni načinom na koji članovi Saveta rade svoj posao već duže vreme, a naročito tokom predizborne kampanje. Poslanica DS-a i ovlašćeni predlagač inicijative Vesna Marjanović kaže da ovo jeste po zakonu, ali je istovremeno i paradoksalno. Kako je istakla, mišljenje članova Saveta nije obavezujuće, ali jeste neophodan korak. Problem je što zakon ne određuje rok, pa se ne zna kada će inicijativa biti na dnevnom redu u REM-u, a ne definiše tačno ni kako se sprovodi dalji postupak, kazala je Marjanović.

Ona je objasnila da se nakon pribavljenog mišljenja sprovodi postupak u Skupštini, ali pošto zakon ne kaže kako se to čini, logično je da to bude pred Odborom za kulturu i informisanje koji je nadležan za primenu Zakona o elektronskim medijima. “Nakon te sednice na kojoj će se razgovarati o činjenicama i primedbama u inicijativi i razgovora sa članovima Saveta REM-a, pristupa se glasanju u Skupštini, koja mora da izglasa nepoverenje na isti način na koji je izglasala izbor članova, dakle većinom od 126 poslanika“, kazala je Marjanović.